دوشنبه های اختصاصی

| شروع تا 24 ساعت آینده

دامنه سایت چیست؟ آموزش ثبت دامنه سایت

دامنه سایت چیست

خواندن این مطلب

6 دقیقه

زمان میبرد!

فهرست این مطلب:

یکی از اصلی­ ترین مباحث در حوزه تاسیس سایت، این است که باید بدانید دامنه سایت چیست؟ آموزش ثبت دامنه سایت چگونه است؟ در یک توضیح کلی، دامنه همان آدرس وبسایت یا نشانی اینترنتی است که با ارائه آن به موتورهای جستوجو، کاربر به سایت یا یک صفحه خاص وصل می­شود. برای ثبت دامنه، ابتدا باید نام مناسبی انتخاب نموده، انواع دامنه سایت از نظر پسوند سرویس ثبت دامنه انتخاب شده؛ و دیگر مراحل، که در ادامه به تمامی این مراحل به طور دقیق و جامع پرداخته خواهد شد.

دامنه چیست: آن چیست که به یاد می ماند!

دامنه، نام یا آدرسی است که برای شناسایی منبع در فضای اینترنتی استفاده می­شود. دامنه از دو بخش نام و پسوند تشکیل شده است. بخش نام، باید از یک نام غیر تکراری تشکیل شده باشد، که بعد از www. آمده و قبل از .پسوند تمام می­شود.

انتخاب نام دامنه اهمیت زیادی در هویت دارد. با کمک یک نام دقیق، احتمال شناسایی و دسترسی به آن شرکت افزایش پیدا خواهد کرد. به منظور اینکه از دسترسی نام دامنه اطمینان حاصل شود، باید با استفاده از ابزارهای مخصوص Domain Availability Checker ، جدید بودن و در دسترس بودن نام دامنه تایید شود. در بخش­ های بعد به توضیح این مساله بیشتر پرداخته خواهد شد.

یک دامنه خوب چه ویژگی­هایی دارد

یک دامنه باید دارای ویژگی­هایی باشد تا در دسته دامنه­ های خوب قرار بگیرد. از جمله اینکه:

  • قابل حفظ باشد.
  • نام دامنه مرتبط با محتوای سایت و فعالیت آن باشد.
  • تایپ آن آسان باشد. یعنی از کاراکترهای سخت و طولانی برای آن استفاده نشود.
  • قابل ثبت بوده و با سئو سازگاری داشته باشد.

دارا بودن این ویژگی­ ها کمک می­کند تا بتوان فعالیت­ های آنلاین را بهبود بخشیده و برندینگ را گسترش داد.

معرفی و بررسی انواع پسوندهای دامنه سایت

پسوندها یا Domain Extensions انواع مختلفی دارند که هریک در شرایط خاصی کاربرد دارند. از اصلی ­ترین پسوندها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • com: رایج­ترین پسوند. استفاده تجاری، تجارت الکترونیک و آنلاین
  • org: سازمان­ها، نهادها و ارگان­های غیر تجاری
  • net: معمولاً برای شرکت­ها و نهادهای مرتبط با خدمات اینترنتی استفاده می­شود
  • gov: سازمان­های دولتی و رسمی
  • edu: موسسات آموزشی و دانشگاهی
  • info: ارائه اطلاعات وب سایت­ها
  • co: کسب و کارهای کوچک
  • ir: شرکت­ها، نهادها، ادارات و موسسات داخل ایران

و بسیاری دیگر از پسوندها. هر کدام از این پسوندها دارای خصوصیات و کاربردهای خاص خود هستند. برخی از این پسوندها ممکن است کاربرد وسیع­تری داشته و استفاده از آنان تنها به موارد ذکر شده محدود نشود؛ در حالی که برخی دیگر محدودیت­ هایی مثل محدودیت تابعیت و قوانین محلی دارند. در کل انتخاب بهترین پسوند، بستگی به نوع فعالیت و گستردگی آن دارد.

تفاوت هاست و دامنه در چیست؟

هاست و دامنه هر دو بخشی اصلی از ساختار وب سایت هستند؛ تفاوت اصلی این دو در وظایف آنان است.

دامنه در اصل آدرسی ست که کاربر را فضای اینترنت به سمت سایت هدایت می­کند. در حالی که هاست فضایی ست که فایل، تصاویر، و به طور کلی تمامی داده ­های سایت در آن ذخیره می­ شوند. وظیفه هاست در اصل نگهداری اطلاعات و ارائه آن به کاربری ست که وارد وب سایت شده است. اگر نمیدانید هاست چیست و چه کاربردی دارد حتماً روی لینک درج شده کلیک کنید. همچنین در مقاله چه هاستی مناسب سایت من است به طور کامل در رابطه با هاست مناسب برای هر سایت توضیح داده ایم.

با توجه به این تعاریف، می­توان گفت که کاربر از طریق دامنه به سمت سایت هدایت شده؛ و سپس اطلاعات ذخیره شده در هاست به وی ارائه می­شود.

آیا می­توان بدون دامنه، یک سایت را تاسیس کرد؟

بله. امکان تاسیس سایت بدون حضور دامنه نیز وجود دارد؛ اما این امر مشکلات آتی را به همراه خواهد داشت. عدم حضور دامنه برای یک سایت، دسترسی کاربر را به سایت با اختلال مواجه کرده و آن را دشوار می­کند. برای دسترسی به یک سایت بدون دامنه، باید از طریق آی پی IP مستقیم اقدام کرد. ورود آی پی نیز مشکلاتی به همراه دارد؛ از جمله اینکه این ارقام معمولاً طولانی و سخت است. در نتیجه هرگونه اشتباه تایپی و غلط در ورود آدرس IP، منجر به عدم دسترسی خواهد شد.

عدم درج دامنه برای سایت­ های رسمی و حرفه ­ای اصلا توصیه نمی­شود. چرا که در سئو، برندینگ، اشتراک گذاری و … تاثیر منفی خواهد داشت.

برای سایت از کجا دامنه بخریم؟

پیش از کسب اطلاعات، این سوال ایجاد می­شود که منظور از خرید دامنه چیست؟ خرید دامنه مراحلی است که طی آن، شما آدرس خود را در فضای اینترنتی به طور رسمی ثبت می­کنید. در واقع پس از انتخاب نام دامنه و بررسی دسترسی و انتخاب پسوند، باید این دامنه توسط یک شرکت ثبت کننده ثبت شود. این فرآیند، با ارائه نام دامنه به شرکت آغاز شده، سپس پسوندها معرفی شده، اطلاعات تایید گردیده و هزینه­ های ثبت دامنه باید به رجیسترار پرداخت گردد. جهت خرید دامنه میتوانید همین را در گوگل جستجو کرده به ارائه دهنده های معتبر دسترسی پیدا کنید.

شرایط خرید دامنه ir چیست؟

خرید این دامنه معمولاً شرایط خاصی داشته و توسط سازمان امور مالیاتی و از طریق سایت nic.ir صورت می­گیرد. چرا که دامنه ir پسوندی صرفاً متعلق به ایران است و امکان ثبت آن در دیگر کشورها وجود ندارد. به منظور خرید این پسوند، باید مراحل متعددی در سایت مذکور سپری شود. این مراحل شامل:

  • احراز هویت بعنوان یک شخص با تابعیت ایرانی (شخص حقیقی با تابعیت ایرانی و یا شرکت یا سازمان با مدیریت ایرانی)
  • ارائه مدارک شناسایی (کپی کارت ملی یا مدارک ثبت شده شرکت)
  • اطلاعات تماس
  • پرداخت هزینه برای مدت یک سال
  • قبول و رعایت قوانین و مقررات مربوط به ثبت دامنه

هستند.

نحوه استعلام خرید دامنه

استعلام دامنه به این منظور است که اطمینان حاصل شود که یک دامنه در دسترس باشد. دسترسی یعنی این که نام دامنه توسط شخص دیگری ثبت نشده و آزاد باشد. این کار را می­توان توسط سایت­ های رجیسترار آنلاین انجام داد؛ اما توصیه می­شود به منظور بررسی و استعلام دقیق­تر، این کار توسط شرکت­ های معتبر و تخصصی مثل نت افزار صورت بگیرد.

استعلام حرفه ­ای، تمامی تداخلات نام، اشتباهات، و اطلاعات دارنده فعلی را بررسی می­کند و در صورت بروز هرگونه مشکل، آن را نمایش داده و هشدار تعویض نام ارسال می­کند.

دامنه چه تاثیری در سئو دارد؟

دامنه یکی از اصلی ­ترین عوامل بهبود سئو است که کمک می­کند سایت در موتورهای جستوجو، نشان داده شود. حضور کلمه کلیدی مرتبط با موضوع سایت، هدایت موتورهای جستوجو را بهبود خواهد بخشید. از طرف دیگر، اعتبار دامنه در بهبود سئو تاثیر مثبت خواهد داشت.

نوع پسوند انتخاب شده برای سایت و استفاده از پسوندهای معتبر انتخاب بهتری برای وبسایت­ ها است که هدایت محلی بهتری خواهد داشت. مثلا پسوند .ir کاربران ایرانی را به سمت سایت هدایت خواهد کرد.

زمان ثبت دامنه از دیگر نکات مهم در سئو است. تاریخ های قدیمی­تر در ثبت سئو، اعتبار بیشتری دارند. استفاده از گواهی SSL – HTTPS بر روی دامنه، یعنی ارتباط امن بین مرورگر و سرور وب‌سایت. گوگل وبسایت های HTTPS را در جستوجوها بهتر نشان خواهد داد. البته لازم به ذکر است که دامنه و پسوند، تنها عوامل موثر در سئو نیستند؛ بلکه تاثیر اصلی سئو مربوط به عواملی همچون محتوا، بازنویسی URL ، ساختار صفحه و … است و ترکیب تمامی این موارد با یکدیگر است که می­تواند سئو را به بیشترین میزان ارتقا دهد.

دامنه رایگان بهتر است یا دامنه خریداری شده!

دامنه رایگان و خریداری شده هرکدام از مزایایی برخوردار هستند؛ اما به طور کلی نوع رایگان آن توصیه نمی­شود. دامنه رایگان ثبت آسانی دارد، چرا که بدون هزینه ثبت شده؛ و علاوه بر این، سرعت راه اندازی بالایی نیز دارد. اما به طور کلی فقط برای افرادی توصیه می­شود که به تازگی وارد دنیای وبسایت ها شده و قصد بررسی ابزارهای رایگان را دارند. چرا که این سیستم از معایب متعددی برخوردار است. اولین عیب آن، در نام گذاری محدود است. دامنه رایگان محدودیت­ های متعددی برای نام دامنه در نظر گرفته است. از طرف دیگر، اعتبار این دامنه­ ها پایین بوده امکان مدیریت شخصی سازی شده برای آن وجود ندارد. در نتیجه برای فعالیت­ های حرفه ­ای گزینه مناسبی نیست.

این درحالیست که در دامنه­ های خریداری شده، حق مالکیت کاملی بر روی دامنه وجود داشته؛ و حریم خصوصی و امنیت بالایی داشته و در نهایت، امکانات ثبت نام وسیع­ تری در اختیار موسس سایت خواهد گذاشت.

با توجه به این ویژگی­ ها، استفاده از دامنه­ های رایگان تنها برای افراد مبتدی و ساخت سایت­های آزمایشی توصیه شده است.

برای دوستانتان ارسال کنید.

درباره نویسنده



نویسنده
پژمان

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط